Kategorie
 
 
 
Párty škola: Typy balonků - slide 1
 
 
 
 
Párty škola: Typy balonků

Vítejte v párty škole! Připravili jsme si pro vás novou sérii krátkých článků na tému balónky. Postupně vám představíme vše, co potřebujete vědět k tomu, abyste si připravili dokonalou oslavu. Získáte základní přehled a stanete se odborníkem na pořádání oslav.

V prvních částech se zorientujeme v balóncích. Tyto jednoduché, poměrně levné dekorace se ihned změní na efektní balónkovou výzdobu či originální dárek. A ta radost v dětských očích...

 

V naší nabídce najdete množství kategorií. Proto začneme základním rozdělením podle materiálu na latexové, fóliové a plastové balónky.

 

Balónky z latexu

Latex - tekutá látka, která se získává ze stromu kaučukovníku (Hevea brasiliensis). Je to vlastně guma, proto se občas můžete setkat také s názvem gumové balónky. Vzhledem k tomu, že latex je přírodní materiál, může u citlivých osob vyvolat alergickou reakci.
Balónky jsou v nenafúkanom stavu malé a skladné. Zde však platí, čím více, tím hezčí :). Proto, pokud se chystáte vyzdobit velkou plochu, jsou na to ideální.

 

Latexové balónky se vyrábějí ve standardních velikostech od 5 do 12 palců. Obrovské balónky se nafouknou až na velikost 36 a 39.4 palců, což představuje až 1 metr. A tomu říkáme mega balónek.

 

Výhody: nízká cena, více kusů v balení, malé velikosti vhodné pro děti, dají se naplnit vzduchem, héliem i vodou, jsou elastické, díky čemuž je můžete nafouknout více nebo méně, jsou popisovatelné fixem
Nevýhody: kvůli jejich pórovitosti mají krátkou životnost, helium z nich rychlá vyprchá cca po 12 hodinách, mají omezené možnosti potisku, při plnění jejich můžete snadno profouknout a prasknout
Využití: do balónkových kytic, dekorace místností, dětské oslavy, jako zásobník hélia na zábavu se změnami hlasu


Zdroj: amscan-europe.com

 

Balónky z fólie

Narozdíl od latexových balónků se vyrábějí ze syntentických materiálů - z polyethylentereftalátu (PET) nebo nylonu, který pokrývá speciální tenká vrstva hliníku. Ta jim dodává typický fóliový vzhled a lesk. Vědí tak zazářit při jakékoliv příležitosti. Díky syntentickému složení nejsou biologicky rozložitelné, ale minimalizuje se riziko jakékoliv alergické reakce.


Fóliové balónky mají nespočet možností potisku a tváření. Najdete je ve velikostech od 4 až do 30 palců. Kromě standardního kruhu si můžete vybrat balónek ve tvaru srdce, hvězdy či kostky, ale umí se přizpůsobit jakémukoli tvaru vaší oblíbené postavičky. Většina tvarů má i své názvy jako juniorshape, supershape, orbz či multibalónek. Jsou typické různými nestandardními rozměry.

 

Výhody: dlouhá životnost, helium v ​​nich vydrží minimálně týden v plném tvaru, najdete je v různých tvarech, motivech a velikostech, dají se opět nafoukat, bezpečnější plnění heliem se samouzatvárateľným ventilem, lehká hmotnost
Nevýhody: jeden kusů v balení, vyšší cena, při jejich plnění se upřednostňuje helium, nejsou elastické
Využití: do balónkových kytic jako hlavní balónek, jako originální dárek, dekorace na párty a narozeninové oslavy


Zdroj: amscan-europe.com

 

Balónky z plastu, tzv. "bubble balloons"
Ještě krátce zmíníme i tento méně častý typ. Plastový materiál dodává balónku výborné vlastnosti - průhlednost a pružnost. Na pohled je hladký a bez jakýchkoliv zářezů a švů, které při fóliových balónech sem-tam spatříte. Nejsou až tak oblíbené, proto je najdete v omezených velikostech a tvarech. Jejich velkou výhodou je životnost 3 až 4 týdny.

 


Zdroj: amscan-europe.com

 

Vybrali jste si svého favorita?

Latex či fólie, každý materiál má své plusy a minusy. Kterýkoliv bude součástí vaší oslavy, zaručí její úspěch. A pokud chcete vsadit na jistotu, zvolte jejich barevně sladěnou kombinaci.

 

Na závěr bychom rádi dodali, že ani jeden ze zmíněných materiálů není škodlivý. Výrobci důrazně dodržují bezpečnostní standardy při jejich výrobě. Fóliové balónky se dokonce vyrábějí ze stejných materiálů, jaké najdete v potravinových obalech. Manipulace s nimi je naprosto bezpečná, a to i pro děti.