Kategorie
 
 
 
Proč je cena hélia tak vysoká? - slide 1
 
 
 
 
Proč je cena hélia tak vysoká?

I vám se zdá, že cena za heliové balónky je příliš vysoká? Budou se ještě heliové balónky prodávat a za jakou cenu? Na tyto a další otázky jsme hledali odpovědi i my.

Helium je vzácný plyn, který nevytváří sloučeniny s ostatními chemickými prvky, (inertní plyn) a je zajímavý tím, že má velmi nízkou hustotu, což ho s faktem, že je lehčí než vzduch řadí mezi ideálních kandidátů na plnění balónů, balónků a vzducholodí. Zatímco většina z nás se s heliem setkává právě v takové podobě, jeho použití je však daleko širší. Hélium se používá jako součást paliva pro vesmírné lety, svařování, a také v medicíně, jako skenovací přístroje. 
 

Poptávka průmyslu, především v zemích jako Indie, Čína nebo USA po tomto plynu neustále roste, a protože helium se nedá vyrobit, pouze objeveno a vykopáno, jeho cena roste každým rokem. Podle posledních odhadů jsou zásoby hélia při současné spotřebě ještě na několik desetiletí, určitě však ne více než na 40-50 let. Takže shrnuto a podtrženo - stále vyšší poptávka po heliu a zmenšující se zásoby plynu. A tak přichází na řadu zákon poptávky a nabídky, který vytlačil cenu hélia za posledních 10 let na skoro 3násobek.

Vysoká cena hélia se samozřejmě odráží i v nabídce zuábavného průmyslu, který helium na trhu jako ostatní hráči. Další položky které negativně ovlivňují cenu jsou poměrně vysoké náklady na dopravu. Proto jsme bohužel museli přistoupit ke zdražení heliových jednorázových lahví i my ale i ostatní hráči na našem trhu ... Určitě ale nemíníme přestat s prodejem heliových balónků, jak to udělal Disneyland v Tokiu, když nevěděl garantovat nízkou cenu heliových balónků.

Snažíme se proto držet ceny co nejvíce při zemi, abyste si vy mohli vychutnat heliové balónky létat ve vzduchu, dokonce jsme v uplynulém čtvrtletí snížily cenu poté, co se nám podařilo nalézt zajímavého výrobce. Pokud uvažujete, zda si koupit helium na party, máme pro vás následující radu - tento rok budou určitě levnější než příští rok. Navíc, helium, které nespotřebujete, můžete klidně uschovat pro pozdější použití, stačí uzavřít bezpečnostní uzávěr a otočit jím opět když bude další oslava a těšit se, že budete mít o rok levnější helium jako ostaní, kteří si ho koupí v daný rok. :-)