Kategorie
 
 
 
Piňatas - slide 1
 
 
 
 
Piňatas

Slyšeli jste už o piňate? Když se řekne piňata, dětem se vybaví zábava, party, a oslavy. U nás ji ještě neznáme, ale i to se postupně mění. 

Piňata, ačkoliv je nejrozšířenější v zemích Latinské Ameriky pochází pravděpodobně z Číny. Tam ji objevil na svých cestách Marco Polo, když viděl figuríny krav, bizonů a volů ozdobené pestrobarevnými papírky a ozdobami. Do těchto kartónových figurín se udeří tyčemi různých barev tak dlouho, až se z nich obsah vysypal na zem. Zbytek figuríny se spálil a popel z ní se posbíral pro štěstí v novém roce.

V italštině "pignatta" znamená křehká nádoba. 

Dnes se používá piňata především pro zpestření her a narozenin dětí. Do vybraného tvaru piňata se nasypou drobnosti, především sladkosti a piňata se zavěsí na větev stromu, nebo jiný předmět. Hlavnímu účinkujícím, nejčastěji oslavenci, se zakryjí oči, aby neviděl, a niekolľkokrát se s nim otočí, aby trochu ztratil orientaci. Následně, pomocí zvukových povelů, - výše, doprava, doleva, se snaží porazit zlého ducha a udeřit tyčí tak, aby se obsah vysypal na zem. 

Zde je nutné podotknout, že rozbíjení Pinata musí dít pod dohledem dospělých osob, ktere dohlížejí nad bezpečností. Z vlastní zkušenosti víme, že děti mají tendenci přibližovat se co nejvíce k oslavenci s tyčí a při nedostatku opatrnosti hrozí kolize. Proto je vhodné stanovit si "kruh", do kterého nemají přístup jiné děti, resp. až poté, co se piňata rozbije.


Vidět je více než 100x číst.
Viz video z Pinata oslav.

Pokud byste si chtěli vyrobit vlastní Pinata, tady je jeden z návodů:

Pokud nemáte čas na přípravu vlastní Pinata, můžete si vybrat z naší nabídky jeden z oblíbených modelů:


pinata-býk     pinata zmrazené