Kategorie
 
 
 
Hélium do balónku pro domácnosti - slide 1
 
 
 
 
Hélium do balónku pro domácnosti

Pokud nechcete nebo si nemůžete dát nafoukat heliové balónky u profesionálů, můžete tak udělat i vy doma.  K dispozici existuje heliová bomba na domácí použití. Co byste o ní měli vědět?

Vzhledem k opakujícím se dotazem Vás, našich zákazníků, uvádíme následující rady a instrukce k héliovým bombám pro domácnosti.

1. Neprodali jste mi starou, resp. poškozenou heliové bombuNafoukali jsme xx výrazně méně balónků!
Nejprodávanější modely heliových bomb jsou ty s označením 30, resp. 50 balónků. Pozor, výrobce uvádí počet balónků na láhev s tím, že se jedná o 9 "balónky, přičemž ve většině případů jsou latexové balónky (s potiskem) buď 11" nebo 12 ". Pokud použijete 11 palcové balónky, počet takto nafouknutých balónků héliem klesne na 16. Při méně opatrné manipulaci Vám také, především na začátku může trochu hélia uniknout.

2. Jak to funguje?
Výrobci dávají velký důraz na bezpečnost a jednoduchost ovládání. Používání heliové láhve je proto naprosto bezpečné. Po otevření bezpečnostního ventilu jednoduše nasunete balónek na sosáčik tak, aby se s ním dalo snadno manipulovat a dokázali jste uchopit balónek kolem hrdla, aby neunikl žádný plyn. Následně jemným pohybem posunete sosáčik na stranu, čímž se otevře membrána, která umožní nafouknutí balónku. Dbejte na to, abyste balónky neprefúkli, resp. abyste jej neroztrhli.

3. Jak vím, kolik helia ještě zůstalo v bombě?
Domácí heliové bomby nedisponují zařízeními na odečítání stavu, protože by to prodražilo celou soupravu. Proto je vhodné vést si evidenci o počtu nafouknutých balónků (napr. na obalu od heliové bomby). Pokud ucítíte, že tlak, pod jakým se balónky plní, už není takový, jako na začátku, znamená to, že kapacita heliové láhve se blíží ke konci.

4. Dá se skladovat nepoužité helium v láhvi?
Ano, pokud jste nepoužili všechen helium v bombě, je možné jej uskladnit a použít znovu. Uste se, ze jste uzavřeli bezpečnostní ventil, aby nedošlo k nechtěnému úniku hélia.

5. Co s použitým obalem?
Heliové bomby na domácí použití jsou koncipovány pro jednorázové použití. Není možné je doplnit, a tak vyvstává otázka, co s obalem. Většina výrobců dodává na trh výrobky, které jsou recyklovatelné, takže není problém jejich odnést na sběrné místo, které je k tomu určené.

6. Jak dopravujete heliové bomby domů?
Podle informací, které jsme získali, pošta vyloučila z přepravy balíků nebezpečné věci (např. výbušniny, stlačené plyny, hořlavé tekutiny a hmoty, korozivní látky, toxické látky, okysličovadla, infekční látky, zápalné a jiné nebezpečné látky, jakož i radioaktivní materiály a apod.). Helium spadá právě do kategorie stlačených plynů, a i když je to nezávadný plyn, nedá se oficiálně poštou dopravit. Pokud vám někdo slíbí přepravu poštou, riskujete, že ji nedostanete, co se už více stalo. Proto používáme na přepravu kurýrní službu, která tyto omezení nemá a máme garanci doručení do 24 hodin, a to i do Čech.


A nakonec téměř nejčastější otázka.


7. Je vdechování hélia škodlivé?
Helium je inertní plyn, tj nevytváří sloučeniny s jinými látkami. Je to plyn bez barvy, zápachu a vůně. Jeho občasné vdechnutí nemá žádné prokázané negativní důsledky na člověka. Je třeba si však uvědomit, že v případě vdechnutí helia je organismus zkrácen o kyslík, proto v žádném případě nevystavujte své tělo dlouhodobému užívání hélia.
Pozor! V žádném případě však nezkoušejte vdechovat plyn přímo z heliové bomby. Tlak plynu by mohl poškodit vaše dýchací cesty. 

Přejeme vám hodně radosti z heliových balónků.

Více o heliových bombách se dozvíte také v článcích:

Jak správně nafouknout balónky s heliovou bombou 


Proč je cena hélia taková vysoká